A nyári egyetem nem csak a tanulás és kutatás, de a közösségépítés szellemében telt.
„A víz, az élelmiszer és a táplálkozástudomány voltak a fő témái annak a nemzetközi nyári egyetemnek, amelynek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa adott otthont. Az egyhetes szakmai program a CEEPUS-hálózat keretében valósult meg, több közép-európai felsőoktatási intézmény részvételével. A nyári egyetem nem csak a tanulás és kutatás, de a közösségépítés szellemében telt.
A nyári egyetem szervezőinek célja az volt, hogy a hallgatók ne csak elméleti előadásokat hallgassanak, hanem gyakorlati formában is elmélyülhessenek az élelmiszerbiztonság, vízgazdálkodás és táplálkozástudomány aktuális kérdéseiben. Délelőttönként hosszabb, konferenciaszerű előadásokat hallhattak, ahol bőven jutott idő a kérdésekre és közös gondolkodásra is. Délután pedig három különböző laborban dolgozhattak a hallgatók, többek között spektrofotométeres mérésekkel, adatfeldolgozással és vízvizsgálati módszerekkel ismerkedtek meg.

Nyári egyetem nyit lehetőséget a jövő tudósai előtt
A nyári egyetemre nyolc országból – köztük Szerbiából, Koszovóból, Szlovéniából, Ausztriából, Horvátországból, Lengyelországból, Észak-Macedóniából és természetesen Magyarországról – érkeztek résztvevők: 31 hallgató és 9 professzor töltötte a hetet Kaposváron.
A szakmai program egyik különleges állomása a Kaposi Mór Oktató Kórház SkillsLab látogatása volt, ahol a résztvevők testközelből láthatták az egészségügyi szimulációs képzések modern eszközeit és módszereit. Emellett egy terepgyakorlat is színesítette a hetet: a Bőszénfai Szarvasfarmon a mezőgazdaság és vízgazdálkodás kapcsolatát vizsgálták természetes környezetben.
A program nemcsak szakmai, hanem közösségi élményekben is bővelkedett. A Deseda partján tartott szabadidős délután során vizes játékokon keresztül ismerkedhettek egymással a különböző országokból érkező diákok. Az esték pedig baráti beszélgetésekkel és közös főzéssel zárultak.”
Fotó: sonlie.hu; MATE
Eredeti írás: KOSZORUS RITA
Videó az eredeti cikk alatt.
