A tavalyi évhez hasonlóan, idén is nagyon korai szüretre készülnek a termelők a szekszárdi és a tolnai borvidéken. A képen Urbán Péter főborász ellenőrzi a fürtöket Fotó: Mártonfai Dénes / Forrás: Tolnai Népújság/archív
„Mediterrán vidék
A tartós hőség miatt már most, július végén színesedik a szőlő, a természet két-három héttel előrébb van. Ez nem szokatlan a szekszárdi és a tolnai borvidéken, így volt ez tavaly is. A régebbi időkhöz képest korai szüretre készülnek idén is a termelők.
Úgy tizenöt éve szeptemberben kezdődött a szüret a borvidéken, de 2018 óta a tavalyi volt az első, amikor már augusztus elején elkezdték szedni a korai fajta szőlőt a termelők. Idén is így lesz, lassan hozzá kell szoknunk a korai szüretekhez, mondták a gazdák.
A korai szüretnél is fontos az optimális időpont megválasztása
Módos Ernő szekszárdi borász, az Alisca Borlovagrend Nagymestere is nagyon korai szüretre számít az idén. Mint mondta, nem teljesen optimális a helyzet a borászok szempontjából. Véleménye szerint a nagy hőség miatt a savak kiégnek a fürtökből, így erre nagyon kell figyelni szüretkor. Nagyon fontos jól megválasztani a szüret optimális időpontját. Magas alkoholtartalmú, alacsony savtartalmú borok is készülhetnek, ha nem felkészült a termelő. A mennyiséggel nem lesz gond, bár a lisztharmat és az alacsony létartalmú fürtök okozhatnak meglepetést.
Idén nagyon oda kell figyelniük a szüretre – a szőlő savtartalmára, cukorfokára – a borászoknak.
A fehér és a könnyedebb borokat vásárolták idén
Ami pedig a tavalyi borokat illeti, inkább a fehéreket keresték idén a vásárlók, vörösekből van felesleg a hordókban tartályokban, mondta több, általunk megkérdezett borász. Inkább a könnyedebb borok – rozék, fehér illatosak – fogytak. Több borász is panaszkodott arra, hogy a vendéglőkben visszaesett a forgalmuk. Régebben a baráti társaságok beültek a vendéglőkbe, kocsmákba egy-egy pohár bor mellett beszélgetni. Mára inkább az a jellemző, hogy megveszik a szaküzletben a bort és otthon isszák meg.
A szőlő felvásárlási ára nem sokat emelkedik
Aki csak szőlőt termel, nincs feldolgozója és azt szeretné értékesíteni, idén sem lesz könnyű helyzetben. A növényvédő szerek ára sokat emelkedett, idén is sokat kellett költeni a permetezésekre és még nincs is vége a szezonnak, ennek ellenére növekvő szőlő felvásárlási árakra nem igen lehet számítani. Egyrészt van még borból felesleg is a hordókban, vagyis a bor értékesítése lehetne jobb, másrészt inkább csak egy-egy adott fajtát, főleg fehéreket keresnek a felvásárlók.”
Eredeti írás: MAUTHNER ILONA
